Diafarm Bitch Spray 100ml

NOVO V PONUDBI! 

Prvi polni gonitveni cikel psice se običajno zgodi med 6. in 9. mesecem starosti. Kdaj bo prišlo do tega trenutka, je odvisno od številnih faktorjev, kot je pasma, prehrana, način življenja psa, genetski dejavniki in drugo. Gonitev oziroma estrus se pojavi praviloma dvakrat letno, pri nekateri pasmah pa tudi samo enkrat letno. Pri psicah, ki živijo v hišah, se lahko pojavlja tudi pogosteje na letni ravni. 

S prvo gonitvijo pride pri tudi do fizioloških, histoloških in morfoloških sprememb pri spolnih organih psice in spremembe nevro-hormonalnega sistema. Polni gonitveni ciklus je sestavljen iz štirih faz – proestrus, estrus, diestrus in anestrus.

Proestrus je prva faza ciklusa in traja v povprečju 9 dni. Zaradi vpliva hormonov na spolne organe psice, pride do natekanja spolovila in čiščenja vagine, kar se odraža kot rdečkasti izcedek, ki predstavlja mešanico krvi in izločkov materničnih žlez. V obdobju proestrosa se pojavijo spremembe v obnašanju psice (nervoza, razdraženost, izguba apetita, …), proti koncu proestrusa je spolovilo natečeno in hipermično. V tej fazi se v izcedku iz spolovila nahajajo feromoni, ki privlačijo samce. Da bi feromone nevtralizirali, koristite Diafarm Bitch Sprej, tako da ga nanesete direktno na spolovilo in okolico.  

Estrus je druga faza gonitvenega ciklusa in traja v povprečju 9 dni (od 3 do 21 dni). Psice so monoestrusne živali, kar pomeni, da imajo v vsakem polnem ciklu samo en estrus. V estrusu se količina izcedka zmanjšuje, s tem pa tudi natečenost spolovila. V fazi estrusa je psica primerna za parjenje, spodbuja samce in dovoli naskok. V primeru preprečitve nezaželenega legla, je potrebno biti posebej pozoren 9. do 14. dan po začetku proestrusa. Tudi v tem obdobju se Diafarm Bitch Sprej nanaša na spolovilo in okolico večkrat dnevno.  

Metestrus je faza ciklusa, kjer pride do formiranja rumenega telesca, na mestu kjer je ovuliran folikel oziroma ovulacija. Ta faza je kratka in traja 3 do 5 dni.  

Diestrus je tretja faza, ki v povprečju traja dva meseca, v tem obdobju psica ne dovoli paritve. V tej fazi se splošni znaki estrusa počasi umirjajo. 

Anestrus je obdobje neaktivnosti, ki v povprečju traja 150 dni.