Spletna trgovina PremiumPet.si uporablja piškotke za svoje delovanje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij OK
SLADKORNA BOLEZEN
    PremiumPet    0 Komentar/-jev
SLADKORNA BOLEZEN

Obstajata dva tipa diabetesa, tip1 in tip2. Veterinar in tehnični direktor Farmina Pet Foods, dr. Karina Venturelli pojasnjuje, da tip1 nastane, ko trebušna slinavka preneha proizvajati inzulin, zardi česar telo ni več zmožno absorbirati glukoze in celice ne dobijo več potrebne energije, nivo krvnega sladkorja pa je zaradi tega visok. V primeru diabetesa tipa2, trebušna slinavka deluje, vendar bodisi ne proizvaja zadostne količine inzulina, bodisi se celice ne odzivajo na inzulin. Če se boleznen tipa2 ne zdravi, lahko preide v tip1. Pri psih ni pročanj o diabetesu tipa1. Najpogostejši vzroki bolezni so avtoimunski procesi, pankreatitis, okužbe, ki povzročajo poškodbo trebušne slinavke ter genetski dejavniki.


Kakšni so znaki bolezni?
Polidipsija (prekomeren vnos vode) in poliurija (prekomerno uriniranje) sta lahko znaka diabetesa. Priporoča se, da so lastniki vedno pozorni na količino vode, ki jo žival spije in pogostost uriniranja. Prav tako je eden izmed simptomov tudi povečan vnos hrane (polifagija), ki je povezan z izgubo telesne teže. To se dogaja, ker se glukoza iz telesa izloča z urinom namesto, da bi se porabila kot vir energije. Žival zaradi tega čuti večjo lahkoto a hkrati izgublja težo, saj ne dobi energije, ki jo organizem potrebuje. Dodaten simptom, ki ga lastniki pogosto opazijo je katarakta: oči živali postanejo meglene, žival pa se lahko prične zaletavati v predmete po hiši.

Kako se diabetes diagnosticira?
Diagnoza temelji na zdravstveni anamnezi živali, ki je povezana z opazovanjem njenih navad in s pomočjo krvnih ter urinskih testov.
Dr. Karina pravi, da so nekatere pasme psov bolj podvržene razvoju diabetesa, med katere uvrščamo pritlikave pudlje, samojede, mopse in pritlikave šnavcerje. Koker španjel, nemški ovčar, zlati prinašalec in ameriški pit bull terier pa spadajo med pasme, ki so manj podvržene. Ne glede na pasmo pa kaže, da so samice tiste, ki zbolijo v večjem številu v primerjavi s samci.

Zdravljenje
Zdravljenje temelji na ustrezni prehrani in uporabi inzulina. V primeru diabetesa tipa1, ko se inzulin ne proizvaja, se živali 2x dnevno aplicira inzulin in sicer v povezavi s hranjenjem, saj se na ta način njegovo delovanje izboljša. Zagotovo pa je najbolj idealna terapija pravilna hrana, ki je bila zasnovana ravno za zdravljenje diabetesa.

Farmina Pet Food nasvet:
Vet Life Natural Diabetic in Vet Life Natural Obesity sta proizvoda, ki sta bila formulirana posebno za pse s sladkorno boleznijo. Vsebnost prehranskih vlaknin, kot so celuloza, pesina pulpa, lupina graha in indijskega trpotca, pripomorejo k zniževanju nivoja glukoze v krvi po obroku. Poleg tega, vsebujeta ogljikove hidrate, ki izvirajo iz pire in ovsa, za katere je značilno, da se počasi prebavljajo in absorbirajo, zaradi česar je sproščanje glukoze kontrolirano. Pogovorite se s svojim veterinarjem in ga prosite naj po potrebi predpiše ustrezno veterinarsko dieto za vašega ljubljenčka.


Delite to objavo:

Objavi odgovor

* Ime:
* Elektronski naslov: Ne bo objavljen
* Komentar:
Vpiši kodo